Nieuwsbrief juni 2024

Met deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij het KNMI Data Platform (KDP). In deze nieuwsbrief hebben we aandacht voor Eumetsat data, Harmonie Cy43 en een nieuwe bijeenkomst van de KDP-community door Vandebron

Eumetsat data zal per 1 juli 2024 uitgezonden worden door een andere satelliet

Per 1 juli maakt Eumetsat gebruik van een andere satelliet (op 13 graden oost Hotbird) voor de distributie van data van de Meteosat satellieten. De distributie via de huidige satelliet op 10 graden oost Eutelsat 10 (Eutelsat 10 B) zal dan stopgezet worden. Voor een soepele overgang is er in de maand juni nog een parallelle distributie via Eutelsat en Hotbird.

Voor afnemers met een eigen ontvangstschotel betekent dit dat deze op 1 juli op de nieuwe distributie satelliet gericht moet zijn om te voorkomen dat de ontvangstkwaliteit verlaagt of zelfs nul wordt. Mocht u hier vragen over hebben, neem dan gerust contact op met de Backoffice van Accountmanagement via het emailadres bckoffaccmgt@knmi.nl.

Harmonie Cy43 update

Alle Harmonie Cy43 producten zijn nu beschikbaar op KDP, inclusief het BES product.  Dit BES product bevat de drie datasets die ook in Cy40 beschikbaar waren:

  • BESS: 0.5 graden resolutie, volledig domein
  • BEN: 0.25 resolutie, zuidelijk eiland Bonaire
  • BOV: 0.25 resolutie, noordelijke eilanden Sint-Eustatius en Saba

Daarnaast is de migratie van Harmonie Cy40 naar IJsland succesvol afgerond. De producten 1, 3 en 5 worden nu in IJsland gemaakt en blijven beschikbaar tot 1 september 2024. Deze bestanden hebben een hogere uploadfrequentie gekregen, namelijk van elke 6 uur naar elke 3 uur. De bestanden zijn ook iets kleiner, omdat de dubbele oppervlaktetemperatuur (11, 105, 0) nog maar eenmaal voorkomt.

De Harmonie Cy40 producten 2a/b, 4a/b, en BES zijn per direct uitgefaseerd. Dit betekent dat er geen overgangsperiode is en gebruikers nu al moeten overstappen op de Harmonie Cy43 alternatieven om continuïteit in gegevens en analyses te waarborgen.

Bijeenkomst KDP-community: 11 juli Amsterdam

Donderdagmiddag 11 juli zal er een nieuwe KDP-community bijeenkomst plaatsvinden, waarin de nieuwe Harmonie Cy43 centraal staat. Dit evenement wordt georganiseerd door Vandebron in samenwerking met het KNMI en biedt de kans om kennis te maken met de ontwikkelingen op het gebied van weermodellen en de daarbij behorende dataproducten.

Tijdens de bijeenkomst worden twee presentaties gegeven. De eerste presentatie zal gaan over de toekomstige ontwikkelingen in weermodellen en dataproducten bij KNMI. De tweede presentatie richt zich op het gebruik van de nieuwe weermodellen bij de energiesector. Na de presentaties volgt een open discussie: Wensen en verzoeken met betrekking tot Harmonie Cy43. Deze interactieve sessie biedt een platform voor het delen van ideeën en suggesties om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling en optimalisatie van de datasets.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een informele borrel in het café van Vandebron, waar deelnemers de gelegenheid hebben om ideeën uit te wisselen onder het genot van drankjes en snacks.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht in de KDP-community op Slack onder het kopje #general.

Nieuwe datasets op KDP

Het KNMI Data Platform wordt continu bijgewerkt en in deze periode zijn er nieuwe datasets en nieuwe versies van datasets gepubliceerd.

Nieuwe datasets beschikbaar op KDP
Nieuwe datasets Omschrijving
Ruisdael DALES bij Cabauw Statistieken van de gemiddelde horizontale doorsnede van ongevalideerde Dutch Atmospheric Large Eddy Simulation (DALES) 24-uursverwachtingen
TAF Weersverwachting voor een vliegveld of luchthaven voor Nederland en Bonaire
Seismische Shakemaps (Nieuwe versie) Seismologische ShakeMaps voor Groningen voor geinduceerde bevingen met een magintude groter dan 2.0
Harmonie Cy43 Nieuwe weermodellen cyclus waarbij dezelfde pakketten nu met technische en meteorologische verbeteringen
3D radar composiet Realtime 3D radar composiet dat een groot gebied over Nederland bestrijkt

Colofon

Grafische vormgeving: Rijksoverheid

Inhoud: KNMI Open Data team

Op logo's berust copyright van betreffende organisatie