Nieuwsbrief juni 2024

Met deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij het KNMI Data Platform (KDP). In deze nieuwsbrief hebben we exclusief aandacht voor de ontwikkelingen rondom ons korte termijn weersverwachtingen model HARMONIE. 

Harmonie Cy43 datasets nu compleet

Nadat in maart de eerste datasets van het nieuwe Harmonie-model beschikbaar zijn op het KNMI Data Platform (KDP), kunnen we nu melden dat de volledige set aan Harmonie Cy43 datasets beschikbaar is. Er zijn niet alleen technische verbeteringen doorgevoerd, maar ook meteorologisch inhoudelijke verbeteringen die van invloed zullen zijn op uw analyses en voorspellingen. Voor meer informatie, zie de nieuwsbrief van maart.

Overzicht beschikbare producten

Overzicht beschikbare dataproducten van Harmonie Cy43 op KDP
Product Uitsnede            Run Max. verticale
hoogte
Parameters
Harmonie Cy43 P1 Nederland Deterministisch 300 Meteorologisch 
Harmonie Cy43 P2a Nederland Ensemble 10 Meteorologisch 
Harmonie Cy43 P2b Nederland Ensemble 300 Duurzame energie 
Harmonie Cy43 P3 Europa Deterministisch 300 Meteorologisch 
Harmonie Cy43 P4a Europa Ensemble 10 Meteorologisch 
Harmonie Cy43 P4b Europa Ensemble 300 Duurzame energie 
Harmonie Cy43 P5 Europa Deterministisch 550 Selectie

De gecombineerde Harmonie Cy43 voor het Caribisch gebied (BESS, BOV, BEN) wordt momenteel ontwikkeld. Er wordt nog hard aan gewerkt om deze binnenkort ook beschikbaar te maken. 

Tijdlijn en toekomstige updates

Het voorlopige tijdspad voor de overgang naar de nieuwe Harmonie-dienstverlening is bekend. Vanaf 18 juni zal alle Harmonie-dienstverlening, inclusief KDP, gebaseerd zijn op de machines in IJsland. Dit betekent dat dezelfde services die u gewend was van Harmonie Cy40 nu gaan gelden voor de Cy43. Dit houdt ook in dat vanaf 18 juni de harmonie Cy40 runs niet langer geproduceerd worden in De Bilt. Afhankelijk van de weerfase kan deze overgang een paar dagen uitgesteld worden.  

Er zal een alternatieve Harmonie Cy40 deterministische run, genaamd HA40_Alt, draaien op de machine in IJsland. Dit is een oplossing om meer tijd te geven voor de overgang naar Cy43. Dit geldt uitsluitend voor de HA40-deterministische producten; Product 1, 3 en 5. Op 18 juni zal HA40_ALT geintergreerd worden in de huidige Harmonie Cy40 producten. We benadrukken dat dit een tijdelijke oplossing is. Wij verzoeken u daarom dringend de overstap te maken naar de Harmonie Cy43 producten. 

We begrijpen dat de overgang complex kan zijn. We blijven ons inzetten om deze transitie zo soepel mogelijk te laten verlopen en waarderen uw geduld en begrip. 

Colofon

Grafische vormgeving: Rijksoverheid

Inhoud: KNMI Open Data team

Op logo's berust copyright van betreffende organisatie